Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Ερώτηση αναγνώστριας/ Πράσινο τσάι

Ερώτηση αναγνώστριας:
Kαλησπέρα! Θα ήθελα τη γνώμη σας για τα ροφήματα τύπου "πράσινο τσάι" του εμπορίου. Πρόσφατα είδα στα συστατικά ενός απο τα πιο γνωστά περιεκτικότητα σε πράσινο τσάι 0,13% (εκχυλισμα πρασινου τσαγιου για την ακριβεια). Είναι αυτή η ποσότητα αρκετή; Δηλαδή προσεγγίζει καθόλου το φυσικο (εκεινα τα πρασινα φυλλα που βραζουμε το χειμωνα) η ειναι πολύ λιγοτερη; Θελω να πω πινοντας το θεωρουμε οτι πινουμε πρασινο τσάι -με όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του- ή απλώς ένα σχετικά υγιεινο ρόφημα με λιγες θερμιδες? (4 kcal/100 ml).  Ευχαριστώ πολύ! 
και για την αναμενομενη απαντηση αλλα και για ολες τις συμβουλες που μας δινετε μεσα απο το blog- που έχουν άλλη βαρύτητα όταν προέρχονται/ εγκρίνονται απο έναν πραγματικά ειδικό, διατροφολογο! 

Απάντηση:
Αγαπητή Αναγνώστρια,
το πράσινο τσάι διατίθεται στην αγορά σε διάφορες μορφές, σε σκόνη, σε σακουλάκια, σε φύλλα και έτοιμο σε μπουκάλια. Τα συστατικά που περιέχει το τσάι και τα οποία μας ενδιαφέρουν κυρίως λόγω της θρεπτικής τους αξίας είναι οι κατεχίνες και τα φλαβονοειδή. Η περιεκτικότητά τους στα διάφορα τσάγια διαφέρει. Επίσης, η περιεκτικότητά τους στο ίδιο τσάι εξαρτάται από το πώς αυτό χρησιμοποιείται (φύλλα, σακουλάκια κλπ), από τον χρόνο που είναι αποθηκευμένο, από το χρόνο βρασμού και τη θερμοκρασία βρασμού, από το πόσο άμεσα καταναλώνεται κ.ο.κ.. Με λίγα λόγια όσο μικρότερος είναι ο χρόνος αποθήκευσής του και όσο πιο άμεσα καταναλώνεται αφ’ ότου γίνει ο βρασμός τόσο πιο διαθέσιμα είναι τα θρεπτικά συστατικά. Άρα τα έτοιμα κρύα τσάγια που κυκλοφορούν στο εμπόριο, έχουν τόσο μικρότερη ποσότητα πράσινου τσαγιού, αλλά και μεγάλο χρόνο μεσολάβησης από την προετοιμασία του τσαγιού μέχρι την κατανάλωση, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο «φυσικά» σε σύγκριση με το πράσινο τσάι που προετοιμάζεται με τη χρήση των φύλλων και καταναλώνεται άμεσα. Άρα, θα έλεγα ότι στην ουσία καταναλώνεις ένα σχετικά υγιεινό ρόφημα.

Ελπίζω η απάντησή μου να σε κάλυψε!
Ευχαριστώ πολύ και για τα όμορφά σου λόγια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...