Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Βιταμίνες- Βιταμίνη D


Οι βιταμίνες είναι μια ομάδα μορίων που απαιτούνται σε πολύ μικρές ποσότητες στη διατροφή και είναι απαραίτητες για τη πραγματοποίηση σημαντικών αντιδράσεων στον οργανισμό μας. Δεν παρέχουν ενέργεια, δηλαδή δεν έχουν θερμίδες. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμινών ή οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες στην υγεία! Διακρίνονται στις λιποδιαλυτές (ADEK) και στις υδατοδιαλυτές που είναι όλες οι υπόλοιπες.

Βιταμίνες- Βιταμίνη D

Η Βιταμίνη D είναι  δεύτερη λιποδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται κυρίως σε ζωικές τροφές, όπως στο συκώτι, στο μοσχάρι, στα αυγά, στο γάλα, στα γαλακτοκομικά και σε ψάρια όπως ρέγκα, σολωμός, τόνος, σαρδέλα. Τη Βιταμίνη D, όμως πέραν των διαιτητκών πηγών μπορεί να προμηθευτεί ο οργανισμός μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.

Περίπου το 50% της βιταμίνης απορροφάται μέσω της διατροφής.
Η Βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου επάγοντας έτσι στην ομοιόσταση του ασβεστίου, δηλαδή διατηρώντας σταθερή τη συγκέντρωσή του. Επίσης, η Βιταμίνη D προάγει τη μεταλλοποίηση των οστών. Η Βιταμίνη D επηρεάζει τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη σε πολλους ιστούς. Έχει βρεθεί πιθανή αντικαρκινική της δράση, ιδιαίτερα στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη
Άνδρες και γυναίκες: 15 μg/ ημέρα

Ανεπάρκεια της Βιταμίνης D προκαλέι ραχίτιδα στα παιδιά. Στους ενήλικες προκαλεί οστεομαλάκυνση (μαλακά οστά) που οφείλεται σε ανεπαρκή και ελαττωματική επιμετάλλωση, λόγω αλλαγών στην απορρόφηση και έκκριση του ασβεστίου και του φωσφόρου.



Η τοξικότητα της Βιταμίνης D προκαλει ανορεξία, ναυτία, εμετό, υπέρταση, νεφρική ανεπάρκεια και έλλειψη αναπτυξης. Χρόνια υπερασβαστιαιμία μπορεί να οδηγήσει σε ασβέστωση των μαλακών ιστών (νεφρά, καρδιά, πνεύμονες, αγγεία) με θανατηφόρα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...