Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ερώτηση αναγνώστριας/ Τι τρώμε όταν έχουμε Hangover;

Ερώτηση αναγνώστριας
Μια απορία γι' αυτούς που πίνουν αρκετά! Τι μπορούμε να πιούμε το πρωί που θα ξυπνήσουν, έχοντας καταναλώσει αρκετό αλκοόλ την προηγούμενη ημέρα;

Απάντηση
Kαλησπέρα σας!
Καταρχάς να τονίσουμε, πως θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Όταν όμως πιούμε πολύ και την επόμενη μέρα υπάρχει το λεγόμενο hangover, τότε θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες λύσεις για όσο το δυνατό καλύτερη αντιμετώπιση. Πέραν των υγρών που ρωτήσατε, θα δώσουμε και κάποιες άλλες συμβουλές.
Το hangover ή αλλιώς η δηλητηρίαση από το αλκοόλ συνδέεται με πόνο στην κοιλιά ή στο κεφάλι, με κόπωση, υπνηλία, ναυτία, έμετο, διάρροια. Η διάρροια και ο έμετος καθώς και η αυξημένη διούρηση που προκαλεί η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, οδηγούν σε απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών. Οπότε άμεση προτεραιότητα είναι η κατανάλωση αρκετού νερού. Επίσης, η μέθη μπορεί να συνδέεται με ήπια υπογλυκαιμία, οπότε ένα σνακ υψηλό σε υδατάνθρακες θα ήταν ιδανικό για κατανάλωση (όπως φρούτα, δημητριακά, μπάρες δημητριακών, ψωμί, μακαρόνια, ρύζι κλπ.). Για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ναυτίας καλό θα ήταν να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα και να αποφεύγετε λιπαρά τρόφιμα. Για τη διάρροια καλό θα είναι να προσπαθήσετε να πίνετε έστω και μικρές ποσότητες υγρών, και να αποφεύγετε τις φυτικές ίνες (ολικής άλεσης τρόφιμα, φρούτα κλπ.), μέχρι να υποχωρήσει. Γενικά λοιπόν αυτό που θα πρέπει να πιείτε το πρωί όταν ξυπνήσετε είναι νεράκι. Διάφορα «γιατροσόφια» όπως χυμός λεμονιού ή ελληνικός καφές, δεν έχουν κάποια επιστημονική βάση και στην περίπτωση των γαστρεντερικών διαταραχών (διάρροια, έμετος) μπορεί να προκαλέσουν και αντίθετα αποτελέσματα. Συνήθως, τα συμπτώματα του hangover υποχωρούν εντός μιας ημέρας. Αν συνεχιστούν καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Όπως και να χει, μέτρον άριστον είναι η λύση και η πρόληψη είναι η θεραπεία, πόσο μάλλον στο hangover που η πρόληψη είναι καθαρά και μόνο στο χέρι μας.

Ευχαριστώ πολύ κι ελπίζω η απάντησή μου να σας κάλυψε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...