Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Βιταμίνες- Βιταμίνη B1 ή θειαμίνη


Οι βιταμίνες είναι μια ομάδα μορίων που απαιτούνται σε πολύ μικρές ποσότητες στη διατροφή και είναι απαραίτητες για τη πραγματοποίηση σημαντικών αντιδράσεων στον οργανισμό μας. Δεν παρέχουν ενέργεια, δηλαδή δεν έχουν θερμίδες. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμινών ή οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες στην υγεία! Διακρίνονται στις λιποδιαλυτές (A, D, E, K) και στις υδατοδιαλυτές που είναι όλες οι υπόλοιπες.

Βιταμίνη B1 ή θειαμίνη
Πηγές: Η βιταμίνη Β1 βρίσκεται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο κρέας, στα λαχανικά, στα δημητριακά ολικής άλεσης. στη μαγιά και στο φύτρο σιταριού.
Οι βασικές λειτουργίες της βιταμίνης Β1 είναι η πραγματοποίηση βασικών αντιδράσεων του μεταβολισμού και η συμμετοχή σε λειτουργίες των μεμβρανών και των νεύρων. Η απορρόφηση της βιταμίνης Β1 αναστέλλεται από κάποιους παράγοντες των τροφίμων π.χ. τα ωμά ψάρια, η καφεΐνη, το αλκοόλ.
Συνιστώμενη πρόσληψη
Άνδρες: 1.2 mg/ ημέρα
Γυναίκες: 1.1 mg/ ημέρα
Γυναίκες στην περίοδο εγκυμοσύνης: 1.4 mg/ ημέρα
Γυναίκες στην περίοδο θηλασμού: 1.5 mg/ ημέρα


Οι συνήθεις λόγοι ανεπάρκειας της θειαμίνης είναι
  • Η επεξεργασία σπόρων (ρυζιού και σιταριού)
  • Κατανάλωση ωμών ψαριών
  • Αντιθειαμινικοί παράγοντες ορισμένων φυτών όπως το τσάι
  • Αλκοολισμός
  • Ασθένειες που μειώνουν την απορρόφησή της
Η beri- beri είναι η ασθένεια η οποία προκαλείται από την έλλειψη της θειαμίνης. Τα κύρια συμπτώματά της είναι η μείωση της όρεξης και κατά συνέπεια η μείωση του βάρους, διαταραχές στην καρδιακή συχνότητα, νευρολογικά συμπτώματα (απάθεια, σύγχυση, μειωμένη μνήμη, ευερεθιστότητα).
Υπάρχουν 3 τύποι beri- beri
  • Ξηρό beri- beri: Εμφανίζεται στους ηλικιωμένους ή σε άτομα που εμφανίζουν χρόνια χαμηλή πρόσληψη. Τα συμπτώματά του είναι μυϊκή αδυναμία, απώλεια μυϊκής μάζας στα κάτω άκρα
  • Υγρό beri- beri: Εκδηλώνεται με καρδιακή ανεπάρκεια και διαταραχή της πνευμονικής λειτουργίας
  • Οξύ beri- beri: Eμφανίζεται κυρίως στα βρέφη
Η έλλειψη της βιταμίνης σχετίζεται με τον αλκοολισμό και αναφέρεται ως εγκφαλοπάθεια Wernicke- Korsakoff. Τα συμπτώματα της εγκεφαλοπάθειας είναι οφθαλμοπληγία, νυσταγμός, απώλεια πρόσφατης μνήμης και σύγχυση. Tα άτομα αυτά είναι επιρρεπή στην έλλειψη θειαμίνης εξαιτίας
  • Μειωμένης πρόσληψης της βιταμίνης λόγω μειωμένης πρόσληψης τροφής
  • Αυξημένων απαιτήσεων της βιταμίνης σε περίπτωση βλάβης ήπατος
  • Μειωμένης απορρόφησης της βιταμίνης
Η θεραπεία των ατόμων αυτών γίνεται με δόσεις θειαμίνης των 100 mg.
Η εμφάνιση τοξικότητας από τη θειαμίνη είναι σπάνια και μπορεί να εκδηλωθεί σε πρόσληψη βιταμίνης 100 φορές μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη δόση.
Όλες οι συστάσεις αναφέρονται σε υγιείς ενήλικες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...