Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Βιταμίνες- Βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη


Οι βιταμίνες είναι μια ομάδα μορίων που απαιτούνται σε πολύ μικρές ποσότητες στη διατροφή και είναι απαραίτητες για τη πραγματοποίηση σημαντικών αντιδράσεων στον οργανισμό μας. Δεν παρέχουν ενέργεια, δηλαδή δεν έχουν θερμίδες. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμινών ή οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες στην υγεία! Διακρίνονται στις λιποδιαλυτές (A, D, E, K) και στις υδατοδιαλυτές που είναι όλες οι υπόλοιπες.

Βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη
Άλλη μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη η οποία βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο γάλα και τα προϊόντα του (τυρί, γιαούρτι κλπ), στα αυγά, στο κρέας (ήπαρ) και στα όσπρια.
Οι λειτουργίες της σχετίζονται με πολλές αντιδράσεις του διάμεσου μεταβολισμού του οργανισμού μας. Οι ζωικές πηγές ριβοφλαβίνης απορροφώνται καλύτερα απ’ ότι οι φυτικές. Ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το μαγγάνιο στις δυσθενείς τους μορφές καθώς και το αλκοόλ εμποδίζουν την απορρόφησή της.
Συνιστώμενη πρόσληψη
Άνδρες: 1.3 mg/ημέρα
Γυναίκες: 1.1 mg/ημέρα
Γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης: 1.4 mg/ημέρα
Γυναίκες σε περίοδο θηλασμού: 1.6 mg/ημέρα
Έλλειψη της βιταμίνης προκαλεί αριβοφλαβίνωση, η οποία σπάνια παρατηρείται μεμονωμένη και συνήθως συνοδεύεται από ελλείψεις και άλλων θρεπτικών συστατικών. Παρατεταμένη ανεπαρκής πρόσληψη της βιταμίνης σχετίζεται με χειλίτιδα, γωνιώδη στοματίτιδα, γλωσσίτιδα, υπεραιμία, οίδημα στοματικής κοιλότητας, αναιμία, νευροπάθεια, φωτοφοβία, δερματίτιδα. Ευπαθείς ομάδες για την εμφάνιση έλλειψης ριβοφλαβίνης είναι άτομα που πάσχουν από συγγενή καρδιοπάθεια, καρκινοπαθείς, άτομα που έχουν θυρεοειδοπάθεια, γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά και αλκοολικοί.
 Τοξικότητα όταν η βιταμίνη λαμβάνεται από το στόμα δεν έχει εμφανιστεί. 
Όλες οι συστάσεις αναφέρονται σε υγιείς ενήλικες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...